mandag 14. juli 2014

Sølen 2014Laget vårt Sølen 2014
På årets Sølenkurs hadde både Christian og jeg meldt oss på spor og lydighet. Vår instruktør var Ingar Oliversen. På forhånd hadde jeg ytret ønske om å jobbe med motivasjon både i sporet og i lydigheten. Her kommer et sammendrag.

 Mandag
Spor 1: 300 m U-spor, to høyrevinkler, liggetid 30 min. Sidevind første 1/3, oppholdsvær. Sprocket sporet bra, hadde nesa i bakken og var sporsikker. Han fant alle pinner.

Kontakt!
Tips:
- Kanskje ikke holde så mye igjen i lina hvis han er uinspirert/umotivert.
- For å øke motivasjon på pinne: leke litt med pinnen, slippe og belønne en gang til.
- For å øke motivasjon i sporet: parallellspor, stafettspor, figurant som sitter 20 min før han flytter seg. (Sporet blir stadig ferskere og det øker motivasjonen).

Spor 2: 250 m parallellspor, to venstrevinkler, 30 min liggetid. Gikk parallelt med Nina og Kira. Sprocket fant alle pinner. Han har lav fart på reinlav, men økte litt i fart på frodig terreng (lyng).

Tirsdag
Lydighet
- Lineføring: korrigere! Bruk en skikkelig korreks, han tåler en skikkelig berettiget korreks. Vær bestemt, Sprocket må forstå at han er på jobb.
- Budføring: godbit hos figurant. Ikke lov å peke retning etter at båndet er tatt av.
På vei ut for å finne Christian

Christian ligger på sporslutt
Spor: figurantspor 400 m rett fram, 30 min liggetid. Terrenget vekslet mellom lav (for det meste) og lyng. Christian gikk ut og hadde pauser underveis (10 min pause hver 100 m) for å øke motivasjonen. Sprocket sporet bra, var sporsikker og fant alle pinner. Det kom et plutselig regn som gjorde at Christian satt med regnjakke på. Det var litt skummelt.
 Onsdag
Sporopptak: Sprocket gikk rett på sporet og fortsatte riktig vei, men stusset litt på hvor Christian var som sto på påvirkning. Mulig han trakk paralleller til rundering?

Spor: figurantspor ca 300 m, 40 min liggetid, på samme måte som tirsdag. Det ble litt surr med hvor sporet gikk (ingen merking), men Sprocket jobbet bra fram til rotet og etter at sporet ble funnet, og fant alle pinner. Han tok en liten avstikker og fant en pinne fra mandag (feil spor)! Sprocket ble sliten mot slutten. Viktig å korrigere rulling eller tissing – han er på jobb! Jeg fikk timet dette bra en gang og unngikk tissepause. Grunnet rotet kan det hende sporet ikke ble så motiverende som ønsket?

 Torsdag
Lydighet
- Dekk under marsj: øv fra stå, ikke sitt. Begynn foran før man står ved siden.
- Apportering: Sprocket har et bra opptak og fint grep, men kan tygge på vei inn. Øv hold av apport for seg, korriger biting og belønn hold. Timing er viktig! «Dra» litt i apporten for å bedre/roe grepet.
- Stige: Sprocket syns stige er gøy, men hopper over nederste trinn. Fikk tips om å legge godbit på nederste trinn.

Slitsomt på kurs
Spor: stafettspor med Christian og Astro, ca 400 m. Vi vekslet på hvilken hund som gikk først og byttet ved hver pinne. Sprocket hadde ikke noe sprell underveis og god fart til han å være.


Fredag
Spor: 370 m, 1 t 20 min liggetid, 6 pinner, 7 vinkler, en leke etter 1/3 av sporet. OBS! Ikke legge leke på tre, nesa skal være ned. Jeg måtte bryte etter 1/3 av sporet ved leken for Sprocket var helt ferdig. Han startet i hvert fall sporet med et godt drag i lina. Etter å ha belønnet med leken gikk vi sporet sammen løst og fant et par pinner. I tillegg fikk han belønning med et bad siden sporet lå ved et vann. Ingar mener jeg kanskje ikke skal legge pinner i alle spor, evt. belønne «svakere» så han skjønner at det fins mer. Han virker litt ferdig med å finne pinner.
Sprocket i feltet

Felt: Sprocket søkte bra i feltet og fant tre gjenstander uten å tulle. Han fikk selvsagt masse skryt og belønning. Det hadde gått flere hunder før han, men han lot seg heldigvis ikke forstyrre av lukter.

Sporoppsøk: denne gangen fikk Sprocket et sporoppsøk uten påvirkning. Vi passet på vindretning slik at vi sto i motvind for at Sprocket skulle få ferten i nesa. Han gikk ut til sporet, men sjekket litt feil vei før han fant riktig vei. 
Sporoppsøk

Lørdag
Lydighet
Jeg brukte gummianda som belønning og det var full suksess!
- Kryp: man bør bruke en annen kommando enn dekk når hunden skal legge seg. Gå sakte fram og pass på baken! Belønn kun når baken også er ned. Gå på knærne ved siden av i starten. Jobb i korte økter og gå gradvis høyere selv.
- Krysse ringbånd/entre ringen: overrask med å kaste en leke. Her bør man variere og generalisere for å kunne holde kontakt og godfølelsen.
- Fri ved fot: gikk med and under armen. I starten skal man kun starte å gå før man belønner, evt. ta et sideskritt. Ta øvelsen helt tilbake til scratch.
- Slå ned på alt uønsket. Belønning må være likeverdig med en gang hunden skjerper seg.
- For å ikke surre og kreve altfor mye når hunden skal på plass kan man flytte seg inntil selv og si kommando. Dette er mer positivt for hunden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar