tirsdag 10. juli 2012

Jakttrening

Trening ved Skraperudtjern, Oslo
Vi har trent jakt ca en gang i uka den siste tiden. Vi trener kun med vanlige dummyer og starter som regel med enkle markeringer. Vi har også trent doble markeringer, men må passe på å ha god avstand i mellom, da han et par ganger har hentet feil dummy. Sprocket liker veldig godt å apportere og løper ut i god fart.

Innimellom er han så giret at vi må roe ned. Det gjør vi f.eks. ved at jeg henter en dummy som er blitt kastet, mens Sprocket skal bli sittende, eller vi har gått ved fot mens jeg bærer på en dummy og krevd at han skal være rolig og ha fokus på fører/omgivelser, og ikke dummy.

Ved siste trening gikk vi litt tilbake til start og trente fremadsending. Jeg la ut dummy ca 15 meter unna, og var veldig nøye på å gå så rett som mulig begge veier. Vi fokuserte også på andre detaljer som at kroppen og blikket må være i den retningen det skal apporteres, ikke sette avgårde før rett kommando er gitt og at han skal stole på/huske at det ligger en gjenstand i den retningen jeg peker ut. Han skal heller ikke søke seg fram til gjenstanden før etter han har fått ferten av den. Vi gjentok øvelsen i høyt gress, der vi på forhånd tråkket opp en sti som hundene skulle følge.

Siden vi startet med jakttreningen, har vi kun hatt fokus på at han apporterer og leverer, uten å tenke på finpuss som å sitte på plass og holde dummyen inntil avlevering. Vi har nå begynt å trene på "hold" og at avleveringen skal skje fra utgangsstilling. Foreløpig har vi kommet dit at han kan stå ved siden av, evt. sitte halvskjevt foran og avlevere.

Som en del av det forebyggende for hoftene, har vi fått et svømmeprogram av fysioterapeuten. Dette er ypperlig å kombinere med apportering fra vann. Poenget er at han skal svømme tre ganger utover i vannet, så langt vi tror han orker. Vi har tøyd grensene her ved å stadig kaste lenger ut. Vi merker at han blir høyere og høyere i nærheten av vann, og er nøye med å roe ned før vi starter slik at vi (forhåpentligvis) unngår en vanngal hund. Ved avlevering er vi konsekvente på å trene at han avleverer dummy før han rister seg. Foreløpig står vi derfor nede i vannet... :)

En kveld vi trente ved klubbhytta til Retrieverklubben i Sørkedalen vegret han seg for å gå i vannet. Vanskelig å si hva det kunne være. Sandete/mudrete bunn? Forstyrrelser? Kaldt vann? Omgivelsene?

Vi har også prøvd oss på felt med godt over 20 dummyer. Han fikk se 5-6 stk ble lagt ut. På det første søket gikk han dypt ut og byttet dummy på vei tilbake. Deretter slo han kun på de nære nærmeste og hentet totalt 5 stk før vi ga oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar